Yogaworkshop hos Yoga på Vesterbro

Vesterbro yoga  BLIV VEN MED VINTEREN

25/02/2013

Af Sladana Lazic

Yogalove har testet heldagsworkshoppen ”Bliv ven med vinteren”, som for første gang blev afholdt i hyggelige lokaler på Vesterbro.

Bag workshoppen, der er for alle uanset niveau og yogaerfaring, stod yogalærer Louise Grønbeck og mindfulness coach Lars Damkjær. Formålet med workshoppen hos Yoga på Vesterbro var at veksle mellem at geare ned og lade op ved brug af forskellige elementer fra mindfulness og yoga for at stabilisere nervesystemet.

Yogaworkshop hos ”Yoga på Vesterbro”

Lørdag formiddag kl. 11 skulle jeg til yogaworkshop hos ”Yoga på Vesterbro”. Vi var syv tilmeldte, og derfor var atmosfæren intim, og instruktørerne havde god tid til os hver især.

Inden workshoppen kunne vi forsyne os med frugt, te og vand, inden roen sænkede sig, og vi slog os ned i skrædderstilling med tæpper og rekvisitter ved vores side i en rundkreds.

Guidet meditation

Workshoppen startede med en guidet meditation med først lukkede og derefter åbne øjne, hvor fokus var på flammen fra et levende lys.

De to instruktører Louise og Lars delte derefter nogle af deres bedste værktøjer til at komme igennem vinteren og leve i nuet med energi, overskud og en positiv indstilling til den kolde årstid.

At aligne kroppen er en måde at få en korrekt holdning

Efter meditation blev det tid til nogle grundprincipper inden for hatha yoga, som er den mest klassiske yogaform. I hatha yoga arbejdede vi med at skabe en balance af energier samt med alignment og pranayama (vejrtrækningsøvelser).

At aligne kroppen er en måde at få en korrekt holdning på og en måde at komme ind i yogastillingerne (asanas). Alle øvelserne har en fysisk gavnlig effekt på organer, muskler, nerver og kredsløb, og så virker de beroligende på sindet og nervesystemet.

Efter hatha yoga var der afspænding, da det er ligeså vigtigt at kunne slappe helt af i kroppen, som det er at være fysisk aktiv og få pulsen til at stige.

Spis dig sund

Ved 12.30-tiden blev en lækker frokostbuffet fyldt med sæsonens grøntsager, vitaminer og rødbedefrikadeller serveret.

I en times tid kunne man sidde rundt omkring i salen, nyde maden, tale med de andre deltagere om deres yogaerfaringer og få tips og tricks til en sygdomsfri vinter.

Efter frokostpausen var det tid til en lille øvelse, hvor vi blev opdelt i par. Det handlede om at blive bevidst, interviewe hinanden og skiftes til at svare på det store, personlige spørgsmål:

”Hvad lægger du mærke til, når du ikke tager dig tid til dig selv i dit liv?” med små meditationssekvenser ind imellem.

Skab din egen vinterpraksis 

Det er meget individuelt, hvad der skal til for at skabe en god praksis, som matcher vores behov, styrker vores sundhed og generelle trivsel i hverdagen.

Workshoppen hos Yoga på Vesterbro hjalp i hvert fald med at få tankerne i gang og skrive en praksis ned ved hjælp af helt konkrete spørgsmål som ”Hvad gør du allerede, der hjælper dig til at geare ned og lade op?,

”Hvad kunne være et nyt lille skridt, som ville kunne gøre en forskel?”, ”

Hvad kunne være et eller flere store skridt?” etc. De stikord, der kom ud af øvelsen var lige til at tage med hjem og implementere i hverdagen.

Lær at trække vejret dybt

Louise fra Yoga på Vesterbro yoga gav en introduktion til pranayama, der både er energigivende, afbalancerende og let kan integreres i hverdagen.

Selvom det er det mest naturlige at trække vejret, er det også det sværeste at trække vejret dybt. For mig krævede det i hvert fald en del øvelse, og nogle gange blev jeg næsten utilpas af øvelsen.

Afslut med restorativ yoga - vesterbro yoga 

Mørket havde sænket sig over København, og det var tid til den sidste del af workshoppen, og grunden til at jeg havde takket ja til at teste den, nemlig restorativ yoga. Dette er en af de mest afstressende yogaformer, der nærer både krop og sjæl.

I restorativ yoga hviler man i stillingerne i 5-10 minutter med god støtte til kroppen fra puder, tæpper, klodser mm. Kroppen slapper af, åbner op og slipper afspændinger og giftstoffer. Restorativ yoga hjælper bl.a. på søvnløshed, fordøjelse, astma, kroniske smerter, migræne og depression.

Under restorativ yoga kunne man opleve, at det sekundære nervesystem aktiveres, så stresspåvirkninger mindskes og blodtrykket sænkes. Flere gange undervejs oplevede jeg at sindet befandt sig i samme fase, som inden søvnen indtræder – en tilstand der minder meget om meditation.

yogaworkshop på vesterbro med Louise og Lars

Yogaworkshop: Bliv ven med vinteren
Varighed: 6 timer
Hvor: Yoga på Vesterbro
Hvor meget: 500 kr. pr. person
Hold øje med: http://www.larsdamkjaer.com/ og yogavesterbro.dk