Yoga er ét sprog – og så alligevel…

Yoga games - Yoga er ét sprog – og så alligevel…

At deltage i forskellige yoga-klasser på et sort, internationalt event som YogaGames i Stockholm (gentages i april i Gøteborg) er en vandring gennem masser af forskellige måder at opfatte, bruge og formidle yoga på. I hverdagen har de fleste et fast sted, de går til yoga – nogen i et fitness-center, andre i et studio, stort eller mindre, nyt eller traditionsrigt. At tage til yogaGames er derfor en aha-oplevelse – det har det i hvert fald været for mig. Lørdagens møde med totalt afslappede, langhårede Rusty Wells fra San Fransicos ”peace, love & yoga”-miljø var absolut inspirerende.

Kan man sætte sig selv så meget i fokus og stadig tro på ydmygheden som et bærende fundament?

Kan man mikse Beatles og sanskrit? Mudras, chanting og en mikrofon, halvsmarte jokes og en tilsyneladende uendelig selvtillid? Ja, det kan Rusty Wells det. Han er en, man enten synes er for meget eller fantastisk underholdende – og absolut en dygtig underviser. Præcis som Matt Giordano, der har en blomstrende forretning i Brooklyn, New York. Så bliver det ikke mere storby, ikke mere amerikansk.

Jeg synes det var sjovt. Vil helt klart gernemøde dem begge igen, hvis der bliver en mulighed, ikke mindst fordi de bag alt det smarte virker ærligt optagede af peace&love-tingen. Og det kan vi jo godt bruge mere af…

Turn down the drama

Adam Husler fra London er lige så stor en stjerne, men på en helt anden måde. Han underviser til daglig balletdansere, skuespillere, modeller og high end-kunstnere. Men meget, meget britisk – selvironi og humor, meget få smarte bemærkninger, og hans workshop med fokus på ryggens styrke og en lang, smidig rygrad var intens, sveddryppende og fantastisk givende. Uden en stærk ryg – og det går igen i alle yogasprog - så er du ikke så meget værd.

Og hans appel var igen og igen: ”Don’t follow the shape. Follow the feeling.” Altså – lad være med at stræbe efter stillingen, men find ud af, hvad de giver dig og find vejen derhen. Yoga er en bevægelse, en proces og en udvikling.

”Turn down the drama”, som han også sagde. Det appellerer lige til et skandinavisk hjerte. Det handler om indre effekt, knap så meget op du kan vippe lige op i broen, lave krævende armbalancer eller hænge med knæene på albuerne uden at slingre.

Fokus på ryggen – ikke mere, ikke mindre, men superpræcis og med en evne til at fange salen i en personlig tone – uden drama…

Endelig var der en lang række svenske undervisere på Yoga Games. Jeg nåede ikke mere end tre – Anna Bjarkvik, Sophia Göth og Johanna Andersson. Og hvis noget kan siges fælles om dem – så var de meget, meget forskellige. Fra Anna Bjarkviks klassiske solhilsen-workshop, hel nede på jorden, til kundalini-workshoppen md indadvendte og for mig lidt kedelige Sophia Göth (måske er jeg bare al for godt vant fra mit eget studio i Svendborg, Studio Flow/Ulla Steen) og lidt crazy Johanna Andersson, der fyrede op under en propfyldt sal med heftige vinyasa flows, rock, hip hop og soul og uden at tøve det mindste har kaldt sin workshop: Flow Power Pussy Yoga. Feministisk yoga, der også var klart den mest fysisk krævende klasse at følge – og det kan machomænd så tænke lidt over.

Så yoga er et sprog der forener gennem universelle stillinger og med et fælles fokus på indre udvikling og sammenhæng mellem body, soul & mind. Men der er – præcis i yogaens ånd, rigtig, rigtig mange forskellige dialekter. Og det er skønt. Namasté.

Yoga Games Workshop søndag med Adam Husler: Back strengtheing and Spine lengthening.

Workshop søndag med Johanna Andersson: Flow Pussy Power Yoga