YOGALOVE MØDTE SIMON OG GAV HAM NÆSTEN FRI TALETID

Simon Krohn Interview LÆS MED PÅ EN SPÆNDENDE TOUR I YOGA’ENS VERDEN

 24/11/2012

Af Katja Kunimori Hollnagel.

Simon Krohn blev, som den første i Danmark, registreret som 'E-ryt 500', hvilket er den højeste lærerstatus indenfor Yoga Alliance (verdens største yogalærerorganisation). Udover at have skrevet speciale på Københavns Universitet om yogafilosofi, har Simon udgivet 2 yoga-dvd’er, 1 mindfulness-cd, har en bog på vej...og meget mere.

Simon er tilknyttet Hamsa Yoga Studio på Nørrebro, men underviser også mange workshops rundt omkring i det danske yogamiljø. Se mere på www.mindyourself.dk Yogalove.dk mødte Simon Krohn og gav ham næsten fri taletid. Læs med på en spændende tour i yoga’ens verden...

Hvordan mødte du yoga?

I et yogacenter på Frederiksberg i 1996. Jeg var helt solgt fra første dag. Jeg kan huske jeg kom ud fra centeret, kiggede mig omkring, og det var, som om verden strålede. Farverne var klarere, lydende tydeligere, og jeg kunne mærke luften bedre. “Shit, kan man gå til noget, hvor man får det sådan?” Og så var der filosofien, som jeg forelskede mig i. Tilsammen var det nok til, at jeg var solgt.

Yoga, Peaceful Flow Dvd med Simon Krohn - Køb den her

Du underviser i Anusara inspireret yoga hos Hamsa Yoga. Hvad er Anusara?

Anusara er grundlagt af en amerikansk lærer fra Texas. På mange måder adskiller Anusara sig ikke nævneværdigt fra andre stilarter.

Anusara kan være flow, kan være langsomt, kan være restorativt og kan være sjov, ballade og styrketræning.

Anusara er kendetegnet ved den tantriske filosofi, og ved at fokusere på “kula”, som er navnet på det fællesskab, man er en del af.

Desuden er Anusara kendetegnet ved fem fundamentale principper for, hvordan man bygger en stilling op. Det fungerer som en form for opskrift på, hvordan vi kan fylde yogastillingerne med mening, og dermed få yoga til at røre os dybt.

Det er en systematisk vej til åbenhed, overgivelse og engagement, og det har revolutioneret min yogapraksis.

I virker meget lidt selvhøjtidelige hos Hamsa Yoga. Skyldes det Anusara eller jeres personligheder?

Det er nok mest, sådan vi er. Anusara insisterer dog også på, at det skal handle om eleverne, og ikke om læreren eller yogasystemet. Det handler helt grundlæggende om at løfte eleverne, så de føler de sig stærkere, roligere og mere åbne. Helt grundlæggende, skal eleverne jo helst have det bedre, når de går fra en time.

Yoga, Peaceful Flow Dvd med Simon Krohn - Køb den her

Kan du sige et par ord om den tantriske filosofi?

Nogle filosofier er dharmiske, dvs at de bygger på opfattelse af, at virkeligheden er evig og statisk. For disse skoler, kan yogaen hurtigt blive præget at facitlister og regler.

Opfattelsen inden for tantra, og dermed også Anusara, er, at virkeligheden altid er i forandring. Hvis du søger at leve i ’alignment’ og harmoni med en verden, der er i konstant forandring, så er der selvsagt ingen facitliste. Virkeligheden ændrer sig konstant, og du må derfor hele tiden være opmærksom og åben overfor øjeblikkets forandring.

Den tantriske tilgang til virkeligheden kan derfor sammenlignes med en dans, hvor du lærer at bevæge dig elegant med livets bevægelser. Det er en filosofi, der, for mig, er med til fremme det uhøjtidelige og legende - både på måtten og udenfor.

Hvordan tager du Anusara med udenfor måtten?

Der kan hurtigt ske det, at yoga bliver noget man går til, og som man forbinder med et yogacenter, en yogalærer, en yoga-dvd og den der gummimåtte. Men yoga er jo langt mere end det. Yoga har potentialet til at skabe dyb transformation i vores liv.

Koblingen mellem det vi laver på måtten og livet iøvrigt er derfor utrolig vigtig. Jeg kan godt lide at se det, vi laver på måtten, som et ordnet laboratorieforsøg på livet.

På yogamåtten kan vi lære at slippe kontrollen, lære vores reaktionsmønstre at kende, træne vores nærvær og rummelighed og meget andet, som er værdifuldt, hvis vi ønsker at være gode til at være mennesker. Det er meget lettere på yogamåtten og meget sværere ude i livet. Derfor er yoga et fantastisk sted at øve sig.

Mange kommer hurtigt til at leve sit liv som en atomdreven isbryder, der sætter sig en kurs, og så bare pløjer sig igennem livet. Yoga hjælper os med at balancere vores stræben og kontrol med åbenhed for, at livet ofte skubber os i en anden retning, end vi havde planlagt. Hvornår skal du holde fast, og hvornår skal du bøje af og gå med livets forandringer? Det er sådan noget, yoga kan lære os.

Jeg har selv en meget simpel strategi:

Én gang om dagen skal jeg regulere mit nervesystem og falde helt til ro. Bare det at falde helt til ro, gør at jeg får mere af den åbenhed og det nærvær, som hurtigt ryger i vores samfund. Og dermed kan jeg lettere navigere. Jeg gør det primært via meditation og afspænding.

Jeg bruger også løb og andre ting, som umiddelbart ikke bliver associeret med yoga, men meditationen er det primære i min praksis. Og det er i meditation, jeg lærer mig selv at kende, mens jeg skaber fred i hele systemet.

En anden måde at tage yoga med ud i livet er karmayoga. Det er en kraftfuld praksis. hvor du gør det til en vane at pause, før du skal til at lave et eller andet, og så giver du slip på dine forventninger til, hvad du vil få ud af handlingen. Du giver altså slip på “what’s in it for me”, og fokuserer i stedet på bare at udføre handlingen.

Når du laver karmayoga, er din opgave altså bare, at gøre det så godt du kan, uden at du bagefter skal have ros eller belønning. Når du på denne måde tager ego-projektet ud af dine handlinger, vil du formentlig opleve, at dine handlinger vil føles meget anderledes.

Du vil sandsynligvis opleve et større nærvær, en helt anderledes blødhed, og du gør sgu tingene ligeså godt - mindst ligeså godt, som du ellers ville have gjort.

Karmayoga er en klassisk indisk måde at føre yogaen ud i livet på. Men det er også noget, vi prøver at invitere folk til at gøre i yogastillingerne. Yoga virker nemlig meget stærkere, når vi ikke fokuserer på alt det, vi gerne vil have ud af teknikkerne, men bare koncentrerer os om at være helt tilstede i det, vi laver.

Yoga, Peaceful Flow Dvd med Simon Krohn - Køb den her

Du underviser også på Hamsas yogalæreruddannelsen. Et af optagelseskravene er, at man har en regelmæssig yogapraksis. Hvad vil det sige?

Når man tager en yogalæreruddannelse, er det jo for at lære at undervise i yoga, og derfor er det klart, at man skal have dyrket en del yoga selv. Derfor vil vi gerne have, at folk mindst har gået et par gange om ugen i 2 år.

Det er imidlertid også ret individuelt.

Nogle har dyrket yoga betydelig længere, men er alligevel ikke parate. Omvendt, optog vi et år en danser, der kun havde dyrket yoga i et halvt år. Han havde en meget veludviklet kropsbevidsthed, og havde meget let ved at få yogaen til at fungere. Derfor skønnede vi, at vi kunne gøre ham klar til at undervise andre i løbet de ni måneder, som uddannelsen tager.

Hamsa uddanner hvert år ca 40 lærere i Anusara inspireret yoga. Læs mere på www.hamsayoga.dk

Simon Krohn om Mantraet AUM:

For mig handler det mest om tradition, når jeg beder en klasse om at chante ”AUM” i starten af en klasse. I de gamle yogatekster kan du se, at det er meget brugt at begynde med “AUM”. Det er en del af denne tradition at starte en time på denne måde.

Jeg gør selvfølgelig en indsats for, at folk ikke føler sig forkerte, hvis de ikke har lyst til at chante med. Så er de selvfølgelig fuldstændig velkomne til bare at sidde og lytte. At chante “AUM” er en måde at huske den oldgamle yogatradition, men det er faktisk også en effektiv måde at åbne op og komme på bølgelængde med hinanden.