Vivi Lund Jacobsen

  1. YOGAGUIDE TIL FLOW OG FRIHED I NAKKE OG SKULDRE

    YOGAGUIDE TIL FLOW OG FRIHED I NAKKE OG SKULDRE

    Yogaøvelser og guide til flow og frihed u nakke og skuldre 

    Vivi Lund Jacobsen

    De umiddelbare tanker om årsagerne til smerter i nakke og skuldre er uhensigtsmæssig brug og belastning af musklerne i selve nakke- og skulderområdet.

    De mindre indlysende, men mindst lige så vigtige årsager, finder vi, når vi følger kroppens imponerende mønster af bindevæv. Bindevævet fletter alle kroppens dele sammen som et spindelvæv; hvis du trækker i det ene hjørne, kan du se resten bevæge sig. Er noget fanget i et spindelvæv, klistrer spindelvævet sig fast rundt om det, og bevægeligheden i spindelvævet mindskes. På samme måde fungerer dit bindevæv; bindevævet kan nogle steder klistre sammen og derved forhindre et frit flow i andre dele af kroppen. Når bindevævet klistrer sammen, sker det ofte som en konsekvens af gensidige, belastende eller manglende bevægelser, og det giver stivhed og smerter.

    Gode yoga øvelser mod anspændt nakke og skuldre

    ....
    Læs mere »
  2. Forandring som et grundvilkår

    Forandring som et grundvilkår

    Heraklit - Forandring som et grundvilkår

    Af Vivi Lund Jacobsen

    ”Det eneste uforanderlige er, at alting er i forandring”. Du kender måske det gamle citat af den græske filosof Heraklit. Hvis du ikke kender citatet, kender du om end helt sikkert følelsen. For sådan er livet; foranderligt.

    Det er et grundvilkår.

    Heraklit mente, at du aldrig kan bade i det samme vand i den samme flod flere gange – for vandet står ikke stille, men flyder i stedet konstant fremad uden at vende retur. Så selvom du dypper tæerne fra flodbredden præcis det samme sted som forrige gang, vil dét, der møder dem, altid være nyt vand.

    Livets forandringer kan være med forskelligt fortegn.

    Nogle perioder føler du, at de trækker dig ned i en mudderpøl, slæber dig flere hundrede kilometer ved hårrødderne og afslutter med at placere en spids albue direkte i mellemgulvet. Andre tider lysner de din....

    Læs mere »
  3. Lille fugl med stort budskab…

    Lille fugl med stort budskab…

    Lille fugl med stort budskab…

    Af Vivi Lund Jacobsen

    Der hænger en figur på væggen i min stue. Den er et totemsymbol udskåret i træ af en indianer fra British Columbia. Hver gang jeg kigger på den, bliver jeg mindet om dens fine, metaforiske betydning.

    For nogle år siden mødte jeg indianeren på Vancouver Islands lille havn.

    Han sad alene på en trappe med sine træfigurer. Han var ikke født handelsmand. Han var født indianer, så han solgte ikke sine figurer med store armbevægelser eller køb to-for-ens-pris.

    Samtidigt var han ærekær omkring sin kunst - skulle folk lokkes til at købe hans værker, skulle de tydeligvis ikke have dem. Men der var noget ved ham og hans stille væsen, som gjorde mig nysgerrig. Hans udstråling mindende mig også om de særlige effekter en regelmæssig yogapraksis giver os; vi lærer at være i verden for vores egen skyld, og vi hviler i os selv. Det gør....

    Læs mere »
  4. Leg dig vej

    Leg dig vej

    Leg dig vej

    – om at kvitte rammerne

    Tænker du også dig selv ind i kasser og rammer? For mange af os er det en måde at få tilværelsen til at fungere i det tetris-spil, hverdagen ofte kan minde om.

    Vi har brug for skemaer, aftaler og tidspunkter og i dét, glemmer vi alt for ofte at indtænke buffere, pauser og tid til refleksion.

    Resultatet er hverdage, der vælter, når uundgåelige uforudsigeligheder kommer snigende uden at spørge om lov: En 4-årig, hvis mave pludselig ikke kan tåle gårdagens aftensmad; bilen, der ikke vil starte; en kop kaffe, der vander din computer; en ”der-skal-reageres-NU-mail”, der tikker ind lige inden fyraften; køen i Netto, og du ender selv listen (hvis du kan). Jeg havde sådan én af de berygtede uundgåelige uforudsigeligheders dag forleden, og den snød mig til at tænke, jeg nok skulle klare den, hvis jeg bare liiiige…

    Men midt i alt kaos benyttede kæbespændinger, træthed og hjertebanken pludselig et øjebliks opmærkso....

    Læs mere »
  5. Yoga er som at sidde foran bålet…

    Yoga er som at sidde foran bålet…

    Yogablog Mind Full of Yoga

    Af Vivi Lund Jacobsen

    Der var engang, hvor urmennesket gik rundt og så sig omkring.

    Pludselig fik han øje på et farligt dyr, som havde retning imod ham. Hans primitive hjerne gav ham to valg: Han kunne bekæmpe faren foran ham, eller han kunne flygte fra den.

    Hjernen igangsatte den valgte overlevelsesstrategi ved at sende stresshormonet adrenalin afsted i en vældig fart. En-to-tre… hjertet slog hurtigere, og blodtrykket steg. Musklerne fik derved masser af iltet, næringsrigt blod.

    Han blev fuldt vågen og vagtsom åndedrættet blev hurtigt og overfladisk.

    Fordøjelsessystemet lukkede ned. Kampen imod aktuelle infektioner og andre sygdomme tog sig en pause. Alt måtte sættes ind på overlevelsen!

    Stresshormonet kortisol overtog nu opgaven for at fuldføre den.

    Produktionen af hormonet blev ved, indtil vore....

    Læs mere »
  6. Observer, hvad der sker!

    Observer, hvad der sker!

    -om temperament, sesamfrø og en yogapraksis...

    Af Vivi Lund Jacobsen

    Måske kender du det? Nogle gange går det pludseligt op for dig, lige dér midt i hverdagen, hvad det er, yoga egentlig giver dig. Udover en stærk og smidig krop. Udover ro og god søvn. Udover energi og overblik. Det sker i hvert fald af og til for mig. På det seneste er det min forbedrede evne til at observere, der har vist sig for mig.

    Jeg har altid været lidt sydlandsk af temperament – indrømmet! På den måde falder jeg ikke i den prototypiske kategori af jyder.

    Men jeg har bemærket, at mine frustrationer og automatiske reaktioner ikke længere helt så let aktiveres. I hvert fald ikke, når det drejer sig om mindre ting - og det er jo også i bund og grund dér, hvor det er allermest fjollet, at vi i en travl hverdag reagerer uhensigtsmæssigt og ude af proportioner.

    Lad mig give dig et eksempel på ....

    Læs mere »
  7. Hvis yogamåtter kunne tale…

    Hvis yogamåtter kunne tale…

    Yogamåtten - Lokalet ville være tykt af afslørende sandheder efter en yogaklasse, hvis yogamåtter kunne tale.

     

    Af Vivi Lund Jacobsen

    Både af de fine og fantastiske, men også af de mindre flatterende. For din yogamåtte absorberer alt. Endda også de følelser, sindsstemninger og vibrationer, du afsender, som du ikke selv er klar over.

    Har du skændtes med kæresten i morges?

    Din yogamåtte ved det! Den kan fornemme dine forkrampede hænder og manglende overgivelse i "cobraen" samt dit tilbageholdte, anstrengte og overfladiske åndedræt. Var der alt for mange arbejdsopgaver, du ikke fik afsluttet på jobbet i dag, og som du ærgrer dig over ikke er færdige til i morgen?

    Det har måtten opfanget! Den kan mærke din nedsatte grouding og skrantende fokusering på nuet i "træet", som gør, du slet ikke kan holde balancen.

    Er du ked af det på grund af dit udse....

    Læs mere »
  8. At røre sine tæer – eller at røre sit hjerte…

    At røre sine tæer – eller at røre sit hjerte…

    yogastillinger Yogiblogger Vivi Lund

    Af Vivi Lund Jacobsen

    Når jeg fortæller nye bekendtskaber, at jeg er yogalærer, afstår de færreste fra at lufte deres prototypiske opfattelser af, hvad det fortæller dem om mig.

    En klassisk kommentar er, at jeg så må kunne dreje, bøje og vride min krop i misundelsesværdige, modellervoksbeslægtede stillinger, som er umulige for mange andre at udføre. Ofte følger en opremsning af eksempler set på diverse websites, som ledsages af et spørgende, nysgerrigt blik.

    Der er to dele af den betragtning, jeg ikke bryder mig om – for de er slet ikke yoga.

    Den ene er den udelukkende fokusering på det fysiske aspekt, og den anden er synet på, at jeg som yogalærer er bedre end andre i udførelsen af yogastillinger.

    Min krop - mit sind

    Jo… jeg kan lave stående split – eller hvad et af eksemplerne nu ellers kunn....

    Læs mere »