Yogaens hensigt - sådan får du en god praksis

Yogaens hensigt er ”at forene”.

Når vi forener os med nogen, noget eller os selv, skaber vi en helhed, som kan være klangbund for en eksistentiel mening. Skal vi for alvor lykkes med denne mission, behøver vi faktisk kun at efterleve to nøgleord; ansvar og tillid. Du skal tage ansvar og handle, hvor det er dig muligt, og så skal du slippe dét, du ikke kan kontrollere – og have tillid til naturvidenskaben, Universet, Gud, skæbnen eller hvem eller hvad, der nu giver mening for dig at læne dig ind i. Hvis du gør dét, finder du den indre ro, som mange søger i jagten på ”at forene”.

Du er selv herre over, om du vælger at sætte dine fødder på din yogamåtte, om du husker at lægge pauser ind i løbet af din hverdag, hvor du lige tjekker ind på din vejrtrækning, om du spiser sundt og sover nok.

Men du er ikke herre over, om du bliver ramt af sygdom, om chefen giver dig de mindst ønskede opgaver, eller din kat bliver kørt over. Du må blot have tillid til, at det ikke sker – og med de nævnte handlinger har du taget ansvar for at gøre, hvad du kan, for at det påvirker dig mindst muligt, hvis det alligevel skulle ske. Slipper du ikke dét, du ikke har mulighed for at kontrollere, så risikerer du nemlig, at dine tanker bliver hjemsted for dystre forestillinger og bekymringer, som kan lede dig langt, langt væk fra dig selv og din indre ro.

Det kan også være, at du bekymrer dig meget om klimaet. Af en god grund, vil mange sige. Men hvor meget mere kan du reelt gøre, hvis du først har taget dit ansvar, hvor du lever klimavenligt og med omtanke for miljøet i din hverdag alle de steder, hvor det er dig muligt?

Du må have tillid tid, at det fællesskab, du som menneske er en del af, også tager sit ansvar på sig. For du kan ikke ændre det store billede alene. Du kan til gengæld godt bekymre dig om det – hver dag, hele tiden – men giver det dig næring? Tvært imod. Bekymringer over noget, du ikke kan påvirke mere, end du allerede har gjort, leder dig kun en tungsindig vej, og det bidrager ikke til et meningsfuldt liv med indre ro.

Yoga hjælper dig med at slippe dét, der befinder sig uden for din kontrolzone, fordi yoga lærer dig at tænke mere klart og dermed kunne skelne mellem, hvornår du kan udleve dit eget ansvar – det vil sige, hvornår dine handlinger kan afhjælpe eller påvirke en situation – og hvornår du ikke har mulighed for indflydelse. Brug derfor din yoga til både at finde styrken og modet til at tage dit ansvar på dig og til at finde tilliden til livet.