Festival Optakt: Ann-Charlotte indehaver af Prana Yoga Shala

Prana Yoga Shala - Dig og din yoga – med Ann-Charlotte indehaver

Hvilke yogaformer underviser du i ?

Jeg underviser i vinyasa, yin flow og restorativ yin Jeg har også undervist i ashtanga i 17 år, men stoppede med det sidste år.

Hvorfor netop dem?

Jeg oplever at det mix af yogaformer, jeg underviser i, giver os alt det, vi har brug for: Styrke, bevægelse, smidighed og ro, og det er en gave at kunne tilpasse yogaen efter humør, årstid, energiniveau mm.

Hvad kan man som deltager på Copenhagen Yoga Festival forvente at opleve ved at komme til din klasse ?

På min vinyasa-klasse inviteres du til et dejligt møde med din stabiliserende muskulatur, samt en oplevelse af at det fantastiske univers lige under din hud er i centrum.

Det bliver en dejlig måde at starte søndagen på, og der kommer nok også lidt kinesisk medicin (se spørgsmål 4) indover. På min filosofiklasse fredag eftermiddag får du en introduktion til nogle af de hovedbegreber fra Yoga Sutraene som kan hjælpe os moderne mennesker med at gribe tilværelsen lidt mere yogisk, balanceret og sindsligevægtigt an.

 

Hvad arbejder du med for tiden?

At integrere kinesisk medicin (særligt meridianlære og fem elements-teori) med yoga og meditation. Simpelthen fordi den kinesiske medicin har nogle helt fantastiske og super håndgribelige redskaber til oplevelsen af et balanceret liv med udgangspunkt i dig.

Hvor henter du inspiration til din undervisning?

Lige nu særligt fra Tiffany Cruikshank/Yoga Medicine, hvis 300-timers overbygningsuddannelse jeg næsten er færdig med. Og altid hos min lærer, Richard Freeman.

Fortæl om din vej til yoga i dit liv. Hvordan fandt du den?

Jeg har været fascineret af Indien så længe, jeg kan huske, og har rejst i Sydasien siden jeg var 19 (de første fem år uden at lave yoga overhovedet). Senere læste jeg en del af min overbygning i litteraturvidenskab, hvor jeg specialiserede mig i moderne sydasiatisk kultur og litteratur, på SOAS i London.

Der begyndte jeg til yoga. Året efter begyndte jeg at undervise.

Det er 19 år siden nu. Jeg traf aldrig et bevidst valg om, at det var yogaen, jeg ville. Men da jeg først var begyndt, kunne det bare ikke være anderledes.

Hvordan tager du yoga med uden for måtten - hvordan viser det sig i dit liv?

Næsten halvdelen af mit liv har yogaen været min følgesvend, så jeg er faktisk ikke helt sikker på, hvordan det ville være at have et liv uden yoga. Men jeg tror, jeg er ret god til at være helt og fuldt til stede i de vigtige øjeblikke i mit liv. Som kan være når jeg drikker kakao med min søn, underviser mine fantastiske elever i Prana Yoga Shala  eller besøger Taj Mahal.

Hvad tror du, det næste stop med yoga er i dit liv?

Jeg planlægger at tilbyde en 300-timers yogalæreroverbygning til næste år i København hos Prana Yoga Shala. Det glæder jeg mig helt vildt til sammen med alle sommerfuglene i maven.

Hvorfor synes du, man skal begynde at gå til yoga?

Det synes jeg ikke nødvendigvis man skal. Hvis man nu bedre kan lide at løbe eller spille golf, skal man gøre det. Men hvis man har lyst, kan yogaen noget helt særligt med at hjælpe os til at blive opmærksomme på og tage ejerskab over kroppen.

Så vi opdager, at kroppen er fantastisk, uanset hvordan den ser ud. Og så er oplevelsen af bare at være den bedste gave i et samfund, hvor vi hele tiden skal være noget.

Hvis du skulle komme med ét godt råd til det moderne menneske, baseret på din viden om og erfaring med yoga - hvad skulle det så være?

Mindst en gang om ugen at stille dig selv spørgsmålet: Hvorfor træffer jeg de valg, jeg gør? Og svare ærligt, selvfølgelig :)

 

 

Ann-Charlotte - Prana Yoga Shala