Oplev Ilse Kjær Gaardahl på Copenhagen Yogafestival

 

Ilse Kjær Gaardahl på Copenhagen Yogafestival Dig og din yoga –, City-Yoga

Hvilke yogaformer underviser du i ?

Iyengar Yoga

Hvorfor netop den?

Jeg er oprindelig uddannet Hatayogalærer i 1993. Min lærer Anette Dyrbye, fik mig samme år med til en IyengarYoga convention i London – for at møde og fejre B.K.S. Iyengar. Han blev 75 år.

Der var 1000 deltagere. Jeg mærkede med det samme at denne yogaform lige var noget for mig. Det hele tiltalte mig, brugen af hjælpemidler ved behov, de lige linjer ja hele metoden var lige det jeg søgte. Derfor blev jeg som en af de første her i Danmark certificeret Iyengaryoga lærer i 1996.

Hvad kan deltatager på Copenhagen Yoga Festival forvente at opleve ved at komme til din klasse ?

Ilse Kjær Gaardahl vil give en smagsprøve på Iyengaryoga metoden. Vi har dog ikke de forskellige hjælpemidler, – men jeg vil undervise i basis øvelser, bestræbe mig på at nå rundt så alle får den fornemmelse af glæde og kontakt indadtil som Iyengaryogaen giver.

Jeg laver en begynderklasse, men selvom man har lavet yoga i flere år, giver Iyengaryogaen den her fornemmelse og følelse i kroppen af at det gør godt, at komme i dybden – at forandre og glæde sin krop og sjæl. ”Yoga is when every cell of the body sings the song of the soul..” B.K.S. Iyengar 1918 -2014

Hvad arbejder du med for tiden?

Jeg har lige åbnet et nyt Yogacenter i Skanderborg. Det er en fantastisk oplevelse og glæde, jeg er så taknemmelig over alle dem der kommer til timer her, ja at det i det hele taget har kunnet lade sig gøre. Takket være min mand som har insisteret på at det er på tide jeg har mit eget sted. Jamen wow – kom et smut herover og få IyengarYoga time i et center der er bygget til det.

Ayurveda

Herudover er jeg netop startet (igen) på at videreuddanne mig inden for Iyengaryogaen. Det giver den fordybelse i egentræningen og filosofien som jeg gerne vil. Ja og så arbejder jeg intenst med Ayurveda, jeg arbejder sammen med en Indisk Ayurvedisk læge dr. Rohit Borkar, som underviser på mine kurser i Goa hvert år i januar og februar, og han underviser også her i Danmark i juni hvert år.

Men jeg har lige startet et nyt samarbejde med Lise Faurschou Hastrup, der har skrevet bogen ”Ayurveda for begyndere”. Vi vil afholde kurser sammen, hvor jeg står for Yogadelen. Og studere derfor dybere Iyengars skrifter om netop dette emne. Det er bare så spændende.

Hvor henter du inspiration til din undervisning?

I år har jeg igen været på vores moderinstitut i Pune, Indien. Herudover deltager jeg altid i de engelske Iyengaryoga conventioner, som har suveræne lærer fra Indien. Jeg følger også en fantastisk engelsk Iyengaryogalærer. Tager til timer på andre institutter når jeg er ude at rejse. AT se hvordan andre underviser de forskellige grupper er meget inspirerende. I vores system skal vi hvert år have mindst 20 timer hos en højere uddannet lærer. Det har aldrig været et problem – det er så inspirerende.

Fortæl om din vej til yoga i dit liv. Hvordan fandt du den?

Da jeg var 12-13 år fik jeg konstateret en scoliose og en scheryerman, 2 rygsygdomme. Det betød jeg ikke måtte lave gymnastik og ride og alt muligt andet, mente man den gang. Da jeg var 18 år, gav min mor mig nogle timer hos en mensendieck lærer (ryggymnsatik) det var super godt, men for dyrt da jeg selv skulle betale. Så i 1980 startede jeg hos Skandinavisk Yoga i Aarhus. Og har lavet yoga siden.


Hvordan tager du yoga med uden for måtten - hvordan viser det sig i dit liv?

Yoga er mit liv – haha… jeg har en intens praksis hver morgen på mindst ½ - 1 time. Herudover læser jeg yogafilosofi, yogaskrifter, laver programmer, træner programmer (til undervisning) er på en del kurser , afprøver noget jeg har lært på et kursus.

Har 12 undervisnings lektioner om ugen, kører Yogasalonner, workshops – kurser i Goa i januar og februar. Laver yoga når jeg går tur, er ved at lave programmer til noget jeg vil genoptage til foråret, YogaStavgang – jeg kørte det i en periode i Aarhus, men nu vil jeg tage det hjem i mit eget område. Det er en fantastisk måde at kombinere ture ude med yoga.

Hvad tror du, det næste stop med yoga er i dit liv?

Der er ikke noget stop. Det udvikler sig konstant. Jeg er i et fantastisk flow med mit center og alle de tiltag det giver mulighed for. Yoga og Ayurveda fx

Hvorfor synes du, man skal begynde at gå til yoga?

Yoga betyder forening mellem krop og sjæl. Dejligt at mærke det. Det er en fantastisk vej til det gode liv. Det giver glæde og styrke i hverdagen og livet. Yoga har hjulpet mig gennem mange kriser – Yoga er vejen

Hvis du skulle komme med ét godt råd til det moderne menneske, baseret på din viden om og erfaring med yoga - hvad skulle det så være?

Yoga og Ayurveda er to søstervidenskaber. Ønsker du at have et godt liv i kontakt med dig selv og dine nære – så kom og afprøv forskellige lærer, og yoga former. Jeg er gift med Iyengaryogaen og kender ikke de andre former.

Men vi er ikke ens – det der tiltaler mig tiltaler måske ikke dig – så lad dig ikke afskrække af at have prøvet yoga en gang, og det måske ikke var lige dig – prøv en anden lærer prøv en anden form – på en festival eller opsøg de mange fantastiske centre der er nu. Tænk ikke mere over det, bare kom i gang.

KOM OG PRØV IYENGARYOGA HER PÅ COPENHAGEN YOGA FESTIVALLEN LØRDAG KL 13.00

 

Copenhagen Yogafestival 2017 - YOAGLOVE