Soham, Manden bag Hamsa yoga i København

Hamsa Yoga - En solrig hverdag, på en solrig bænk, mødes Yogalove med Soham, manden bag Hamsa Yoga i København.

Af Katja Kunimori Hollnagel

Kom med på sidelinien til en spændende snak om læring, synkronisitet, smerte og lidelse…og nå ja, yoga.

Yoga på Nørrebro hos Hamsa Yoga

Hvordan har yoga’en påvirket dit liv?

"Mit liv er altid..næsten, som om det er orkestreret. Der er så meget medvind, synkronisitet…og mere og mere er kommet med tiden, desto mere yoga jeg har praktiseret. Det handler mindre og mindre om at forcere, mere og mere om at lade ske, masser af tillid til livet…."enjoy the ride" mere end at være trækhesten.

Er du født under en “heldig stjerne”?

"Medvinden har nok altid været der. Det store skift skete for mig da jeg indså, at den der hellige stjerne, den venlige kræft der støtter mig, den satte jeg på overarbejde. Jeg kunne mærke, at det dér i universet der holder hånden over mig….(jeg havde 6-7 vilde år med fest og ballade i London, NYC og Asien)..dét, som ønskede mig det godt (også venner og familie) satte jeg på overarbejde ved at være lidt "vreckles".

Der har altid været mega kraftfuld medvind

Da jeg fyldte 28 gik det op for mig, at jeg ikke ville være en person "den hellige stjerne" skulle redde hele tiden. Jeg besluttede mig for også at være en person som giver tilbage, og hjælper, og er det rigtige sted, på det rigtige tidspunkt, så jeg ikke sætter dem der vil mig det godt på overarbejde. Men ja, der har altid været mega kraftfuld medvind.”

“Tænk på mit firma, tænk på hvordan det startede i 2004, os der ingen forstand havde på det med at have et firma. Vi var seriøst spejlblanke. Men yogaen har givet os en stor forståelse for at der er noget metodisk arbejde der skal gøres. Og så handler det ellers om at
øve sig. Øv dig, fald ud af stillingen, prøv igen, næste klasse, en gang mere…pludselig en dag kan du nå jorden, og så begynder det at tage fat.”

Hvad skete der, da du var 28?

“Jeg skriver meditationsdagbog, og når jeg går tilbage og læser, kan jeg se at der var oplevelser, hvor jeg blev helt utrolig overvældet af taknemmelighed.

Med taknemmeligheden fulgte en lyst til at give tilbage. Og med den lyst følte jeg et ansvar for ikke kun, at være dén der tager imod, bliver båret, støttet, men også være dén der begynder at bære, begynder at støtte, løfte, give tilbage.”

Hvad tænker du om følelsen af smerte og modstand i livet?

“Jeg har det sidste halvår oplevet noget utrolige ting. Ting som har flået mine tarme ud og slæbt min sjæl over møddingen...Jeg tænker der skal være en vis modstand der polerer dig.

Der er en sufi fortælling, om en sufimester der koger kikærter til hummus.

En af kikærterne vågner op og siger "mester, hvorfor koger du mig, og støder mig, og
knuser mig?

Det er jo bare mig". Mesteren svarer "Det gør jeg, fordi til sidst bliver du denne her tasty dish. Don't you want to be a tasty nurishing dish?".

Og selvfølgelig vil vi det. Vi vil gerne gennemgå denne her modningsproces som det er at blive denne lækre godbid, for vores venner, familie, den by vi bor i.

Bedst som jeg havde tænkt det var jeg væk fra studiet i to dage. Jeg havde lige undervist en klasse hvor jeg havde sagt "transformation kommer ikke overnight". Du ligger dig ikke ned og sover og næste morgen når du vågner ser verden anderledes ud, så er smerten væk.

Desværre er det ikke sådan, at der kommer en om natten og hvisker os visdom i
øret. Det er når vi er vågne, når vi står op, når vi er parate til at engagere os, at der sker vækst og udvikling.

Nogle af de vigtigsteoplevelser i vores liv er voldsomme og smertefulde.

Verden indeholder gru, sygdom osv. Smerte er ikke optional. Men det er lidelse.”

“Da jeg kom tilbage til studiet, er min Iris gået i blomst. Jeg har altså haft den i to år uden en eneste blomst på. Og her er der en blomst der have skudt op og foldet sig ud i mit
fravær. Det fik mig til at huske på at hver gang jeg prøver på at digte en rigid, dogmatisk ide, fx at vækst sker gennem modstand, så viser universet mig noget nyt.

På én og samme tid er der altså evolution både når vi arbejder, men også når vi er uopmærksomme, trætte, syge, ikke tilstede, sovende osv. Wow hvor er universet fint!”

Yogaen er ret favnende.

Mange traditioner taler om mindfulness og være tilstede i nuet. Yogaen siger: du skal være tilstede i nuet, du skal ære fortiden og du skal have en vision om fremtiden.

Virkeligheden er virkeligheden. Hvis du kæmper mod virkeligheden så taber du heldigvis kun 100% af gangen. Vi kan dog være med til at medskabe vores virkelighed.

Amerikanerne siger at du er den ENESTE skaber, du er din egen lykkesmed.

Yogaen siger: sammen med noget andet, dine venner, familie, den by du bor i, sammen med et hjerte der bor i alle disse mennesker…sammen smeder vi en virkelighed, noget lykke.”

Yogastudie Hamsa Yoga

“Du er ikke et offer for virkeligheden. Forestil dig at du har en fin potte, og du ved der er solskin på altanen, og du ved du kan tilføre vand. Jamen, så er virkeligheden at du kan få noget til at gro.

Du kan selv bestemme om du vil plante en appelsin eller en fersken. Men står det i skygge, jorden er udpint og du ikke har noget vand, så kan du putte nok så mange ting derned, så er der ikke noget medvind.”

Tilbage til yoga. Hvordan foregår en yogatime hos Hamsa Yoga?

“Vi inkluderer en del yoga-filosofi i klasserne. Vi starter med centrering, bevægelser der får gang i cirkulationen, får energien til at flyde. Så kommer de stående stillinger, og derefter meditation og afspænding. En fuld træning af krop, sind og hjerte.

Fra det mere fysiske og grove, rusken lidt op i tingene, til noget som er blidt og funderet.” Har du et godt råd til dem der vil igang med yoga? “Lad være med at bekymre dig om hvad yoga er, hvad det kan for dig, stilarter mm. Fundér over hvad du ønsker, hvad vil du gerne med det her?

Når du frem til fx at dit behov er, at komme i kontakt med din krop, så skal du nok finde den rigtige yogaklasse, og yogalærer, for dig. I mine øjne gør det heller ikke noget hvis du ikke dyrker yoga.

Det langt vigtigere at du forstår hvad du har brug for i dit liv, om du så finder det gennem yoga, pilates, kampsport…..doesn't matter.”