Kærlige hænder og kolde, våde fødder på Copenhagen Yogafestival

Trodsede skybrud og oversvømmelse på Copenhagen Yogafestival.

Vi mødte den karismatiske Fru Louise Justesen, en våd og gennemkold lørdag morgen på Copenhagen Yogafestival.

Louise står i bare tæer, på det fugtige trægulv, efter at have brugt en time på at fjerne de kæmpemæssige vandpytter som nattens skybrud har efterladt inden for i, det ellers kæmpemæssige og solide, Grand Gathering telt.

Og det i strømpesokker som nu er gennemblødte - man har jo ikke sko på i yogashalaen, skybrud eller ej. Det er ingen hemmelighed, at det ikke just var lysten, der drev mig afsted denne morgen.

Men lige så snart Louise, med sit overskud, sit nærvær, og sin indleven, begynder at guide os igennem en glidende strøm af asanas, så forsvinder ugideligheden, de dystre tanker om skybrud, og våde sokker.

Det fortæller lidt om, hvorfor Louise har bidt sig fast i toppen blandt de absolut mest populære yogainstruktører i det ganske land.

Hun har en umiddelbarhed og et hjerterum med plads til bare at være, og det er ingen overraskelse, at hun igen i år var inviteret til at undervise i Jivamukti på årets festival. Vi mødte hende til en ærlig snak om betydningen ved at sætte en intention for livet, om at turde røre ved andre, at give slip og om sundhed.

Jivamukti - Copenhagen Yoga Festival


Du starter altid dine timer med at bede dine elever om at sætte en intention for deres praksis. Hvorfor, og hvad betyder det på den lange bane?

Louise: Yoga betyder for mig så uendeligt meget mere end den fysiske bevægelse af kroppen ind og ud af asanas.

At sætte en mental intention for den forestående yogapraksis, som handler om noget der er større end fysikken, noget der går ind og berører vores hjerter, er blevet essentielt for min egen praksis, ja nærmest et vilkår og som et resultat af det, også for min undervisning.

Da jeg selv for første gang satte mine bare fødder på en yogamåtte for efterhånden en hel del år siden, var det bestemt ikke det mentale og energetiske, jeg havde fokus på.

Det var forestillingen om den smidige, stærke og udholdende krop, der kunne alskens vilde yogatricks. Jeg husker ikke timen synderligt godt og ikke engang hvem der underviste mig, men erindrer en fantastisk ny oplevelse af netop kroppen.

Den fornemmelse fik mig til at troppe op igen og igen. Senere fik jeg et behov for at bruge yoga til noget mere - for jeg kunne mærke, at der var mere at hente. Blev blot nødt til at finde ud af, hvad min tilgang skulle være. Jeg har vanskeligt ved at se mig selv som et meget spirituelt væsen.

Det skal dog være sagt, at jeg er åben og nysgerrig i forhold til spiritualiteten inden for yogaens verden. Jeg finder yogafilosofi interessant og givende i forhold til refleksioner over vores væren og gøren i de liv, vi bliver givet. Men for mig er det mest interessant, når det bliver tilpasset der, hvor vi befinder os - ikke blot geografisk i verden, men tidsmæssigt og i forhold til de oplevelser, som vi møder i vores hverdag.

Stort udvalg i Yogaudstyr Hurtig levering. Køb i dag.

Jeg finder det yderst væsentligt, at de ord jeg giver videre via den undervisning, som jeg står for, er nogle som er åbne, men ikke for abstrakte og som kan relateres til umiddelbart og uanset, hvad man som væsen indeholder af følelser og tanker.

Jeg værdsætter at kunne møde dem jeg sidder overfor, der hvor de har allermest brug for at være. Det er her intentionen kommer ind.

Det kan være en helt særlig oplevelse at dedikere en yogapraksis, som uanset niveau og kunnen er en smuk og unik gave, til eksempelvis at mærke livets nye begyndelser og bruge energien der, med alt hvad det betyder af overgivelse til det ukendte, accept af at miste kontrollen, give slip på tidligere forestillinger, finde det allermest kærlige i os selv frem og sende det mod det nye etc.

Når flere mennesker befinder sig i samme lokale omkring helhjertet at bruge den forestående yogapraksis på at være tilstede i en intention, sker der ud fra min erfaring meget ofte noget magisk. Intentionen kan have vidt forskellige udtryk og billeder, alt efter hvad der føles vigtigt og presser sig på for den enkelte.

Men energien i det nærvær som skabes, fordi vi tillader os at være ét eneste sted, er noget vi deler og kan tage med os ud i verdenen uden for yogalokalet.

Min overbevisning er, at de mest autentiske handlinger tager deres begyndelse ved en bevidstliggørelse. Hvis yogamåtten kan anvendes til at arbejde med en intensiveret indsigt i forhold til, hvad der foregår indeni - ikke kun på det fysiologiske plan men også rettes mod, at mærke anderkendelse af udfordringer, finde accept i forhold til øjeblikket, give kærlighed og tilgivelse videre og i det hele taget vokse og blive større i intentionen så tror jeg, at vi på den lange bane har noget rigtig givende at finde tilbage til, når vi har brug for det. Vi øver os på yogamåtten - på så meget mere end en håndstand. På livet.

Du bevæger dig ofte rundt blandt dine elever, og assisterer, retter eller hjælper dem dybere ind i stillingen. Hvad betyder berøringen for vores sind?

Louise: Berøring har i lang tid været en væsentlig del af min undervisning, men måden at anvende berøringerne på har ændret sig gennem årene.

Jeg husker de første mange yogatimer jeg underviste, som værende uden berøring overhovedet, for jeg havde ikke på det tidspunkt forstået betydningen af berøring i den sammenhæng. Og jeg havde ikke lært hvordan.

Jeg stødte på Jivamukti yoga, som i allerhøjeste grad anvender taktil guidance, assistance i deres undervisning og kunne mærke, at jeg voksede i min egen praksis ved, i samarbejde med et andet menneske, at få en oplevelse af, hvor jeg skulle arbejde mig hen imod på det fysiske plan.

I løbet af min uddannelse var jeg så heldig at have en vidunderlig mentor, som til stadighed står mit hjerte og min praksis som yogalærer nær, Ruth Lauer-Manenti. Hun er helt unik i forhold til at være meget opmærksom på, at berøring skal være omsorgsfuld, givende og ikke mindst kærlig.

Det er umådelig vigtigt for mig, at mine berøringer bliver en reel hjælp og ikke blot en forceret pålæggelse af hænder eller krop, hvor det handler om at presse deltagerne i undervisningen så dybt i forhold til deres asanas som muligt.

Yoga handler for mig i udpræget grad om at lære kroppen at kende og mærke efter, hvad der sker i den, når vi bevæger os. Hvad har den nemt ved, hvad er sværere, hvor er der mulighed for at søge dybere og hvor er der i dette øjeblik helt blokeret?

Det er derfor væsentligt for mig, at det ikke bliver min opfattelse af, hvordan en asana ser rigtig ud der kommer til at gøre sig gældende i en yogaklasse, men hvordan den selvsamme asana føles for den pågældende deltager.

Stort udvalg i Yogaudstyr Hurtig levering. Køb i dag.

Jeg tilbyder verbalt et hav af fokuspunkter, som kan være guidende i forhold til en asanas, men jeg forsøger altid at være åben overfor, at det kan se anderledes ud nogle steder i lokalet.

Mine hænder og min krop anvender jeg særligt i tilfælde, hvor det visuelle og verbale ikke er tilstrækkeligt, men hvor en berøring kan gøre forskellen i forhold til en større bevidsthed om at spænde op eller af i musklerne, søge mindre dybt eller dybere, åbne eller lukke etc.

Det er helt essentielt, at man som underviser har lyst til at give sig hen til berøring og at gøre den med en integritet og autencitet, som gør, at det menneske, som modtager berøringen hengiver sig til det og ikke det modsatte, eksempelvis øger modstanden og lukketheden.

Jeg er fortaler for blide, men bevidste berøringer, som har det formål, at det hovedsageligt er deltageren selv, der skal udføre bevægelsen. Jeg selv har den oplevelse, at jeg mister mit nærvær i forhold til min krop, hvis den berøring, som jeg modtager er for voldsom, abrupt og kontrollerende.

Jeg mister følingen, med hvor JEG skal hen. Ud over det, er der det væsentlige faktum, at omsorgsfuld og kærlig berøring er, noget som det fleste af os oplever for lidt i vores hverdag.

Det er for mig blevet en naturlighed at give noget af det videre i min undervisning.

Jeg kan ikke lade være, da jeg til stadighed oplever, at det gør en signifikant forskel for deltagernes relation til ikke blot mig, men også sig selv.

Copenhagen Yoga Festival

Har du nogensinde følt dig så stærkt tilknyttet til nogen eller noget, at du ikke kunne give slip, også selvom du vidste det ikke havde nogen fordel for dig?

Louise: Jeg tror på, at de fleste af os mennesker har et dybfølt ønske om at kunne give slip på dem, eller det, der ikke gør os større i en eller anden form. Dem eller det som bevirker, at vi føler os forkerte.

Dem, der giver os muligheden for at lukke ned og gemme hjertet af vejen for ikke, at det igen går i stykker. Det, der får os til at tænke dårligt om andre og sætte hinanden i kategorier, der ikke er præget af indsigt, men derimod usikkerhed.

Der har været flere perioder i mit liv, hvor jeg virkelig har arbejdet på og kæmpet med at give slip og begynde ved at gøre det blive mere tro mod at bruge min dyrebare energi og den tid jeg er blevet givet på at vokse, blive rigere på og mere bevidst om alt det gode, som gør mig til et bedre menneske i relationen til mig selv og min omverden.

Jeg vil betegne mig selv som værende et ret sensitivt menneske, som er meget modtagelig over for stemninger. Samtidig med at være sensitiv, ligger jeg i de allerfleste tilfælde rigtig meget hjerte i mine relationer og i det, som jeg giver videre til andre.

Det har haft den betydning, at jeg været del af nogle relationer, som jeg på et tidspunkt har kunnet se et formål med, men som er gået hen og blevet alt andet end det, jeg gerne ville være en del af. Relationer, som tidligere har været givende og nærende for begge parter og som jeg har holdt fast i med næb og klør, fordi billedet af det gode og givende stadig stod klart og var det ønskværdige.

I forbindelse med dette kunne man tænke, at sensitiviteten og indsigten i, at hvad der føles rigtigt indeni, sandsynligvis have hjulpet mig til at give slip, da jeg ikke på noget tidspunkt har været i tvivl om det nedbrydende og ærgerlige.

Men selvom erkendelsen af, at nogen eller noget virker ufordelagtig for den du gerne vil være, er første skridt på vej til handling, kan der være langt til reel handling og det ultimative farvel.

Særligt hvis man, som jeg og sandsynligvist mange andre, har et hoved, der nogen gange er bange for og helst vil undgå at lytte til vejrtrækningen, knuderne i maven og hjertet, når livet bliver problematisk at være i.

Derfor er det af allerstørste vigtighed, at vi øver os og bliver bedre til at mærke efter, give slip, genfinde noget mere frihed og leve livet med en viden om, at hvert eneste øjeblik bringer en ny mulighed. For at vokse.

Yogaudstyr i topkvalitet - se vores store udvalg af unikke mærker

Hvordan er din kost og har du et sundhedsritual eller et tip du vil dele med os?

Louise: Jeg valgte for fem år siden at leve vegetarisk, til at begynde med fordi jeg mærkede en markant forskel på, hvor meget bedre min krop fungerer, når der ikke er kød på menuen.

Det fravalg var på ingen måde vanskeligt for mig, det skete uden planlægning eller nærmere refleksion, fra den ene dag til den anden. Det skete i forbindelse med en yogafestival i Sverige, hvor jeg ikke havde tilgang til kød i en uge og mærkede fornemmelsen af lethed og en forhøjet energi.

Min mand traf samme valg for næsten to år siden og vores husholdning er uden kød og med et meget begrænset mælkeproduktsrepertoire. Min søn på halvandet strutter af ubegrænset sundhed og det er meget bekvemt, at vi som hel familie, slet ikke overvejer at kaste blikket ned i kølemontrerne med kødpålæg, koteletter og steaks. Vi vælger avokado, bønner, og linser i stedet

Det er vigtig for mig, at understrege, at det at være vegetar er min beslutning og den er helt ind mine led, muskler og mit hjerte rigtig for mig. Men det betyder ikke, at det er spise kød er forkert for andre.

Jeg har den dybeste respekt for, at folk prioriterer i forskellige retninger i deres liv, mit allerhøjeste ønske er dog, i forhold til kost, at mennesket generelt bliver meget mere bevidste om, hvad der går forud for deres madvarer, hvad pakken i køledisken egentlig indeholder.

At vi sammen søger en indsigt i hvordan vi optimerer vores indtag af fødevarer, så det ikke blot bliver en ureflekteret handling, men noget som vi tager stilling til og vælger at gøre af en årsag.

Stort udvalg i Yogaudstyr Hurtig levering. Køb i dag.

Min største og eneste last er sukker.

Sagen er den, at jeg spiser stort set lige, hvad jeg har lyst til, når vi taler søde sager og kan takke mine helt skørt gode gener for ikke at være større vægtmæssigt, for jeg afstår sjældent fra forholdsvist store mængder af det, når lysten er der.

Men det skal siges, at jeg er meget bevidst om, at selvom man ikke kan se på mig, at jeg er chokolade-freak, er en større form for mådehold og bevidsthed omkring, hvad kroppen reelt har brug for, når jeg griber sukkeret, noget jeg arbejder hen mod, da jeg er helt klar over, at den islandske chokolade ikke er det mest nærende og givtige for krop og sind.

Allerstørste ro i sindet og en unik kærlighed til dig selv

Mit allerbedste sundhedstip, udover at prøve at minimere kødet, blot for at mærke betydningen for din krops velvære, er at undgå at blive fanget i kostfanatisme. Jeg har været inden for sundheds-/sportsbranchen længe nok til at se utallige eksempler på kure for det ene og for det andet og synes, at der er noget meget fascinerende ved, når et menneske har viljestyrken til rent faktisk at holde en superstram diæt.

Men jeg finder det samtidig umådeligt kedeligt og spild af energi og tid, når jeg møder dem, der kæmper med en nagende dårlig samvittighed over det glas rødvin, som blev nydt i samvær med venner, den indre skyldfølelseskamp over den Ben & Jerry’s, som man har afstået fra i en måned og som tankerne konstant cirkler om.

Nogle gange i en sådan udpræget grad, at det kan være vanskeligt at leve som socialt væsen, hvor mad jo nærmest per definition er blevet synonym med hygge. For ti år siden var jeg præcis der, hvor mange er i dag, med overdrevet træning og en fanatisk kost, som ikke indeholdt skyggen af fedt og hvad der ellers blev betragtet som værende dårligt for kroppen.

Det var en kæmpe kraftpræstation, men jeg havde det bestemt ikke godt, selvom jeg virkede sund ud ad til. Der blev gået alt for meget på kompromis, med hvad lysten i mig skreg efter og det hele blev til regler.

De sundeste og smukkeste mennesker er i min optik, dem der kan finde frem til en velafbalanceret rolig tilgang til deres liv, herunder naturligvis kosten og de mange til- og fravalg, som er en obligatorisk del af at indtage madvarer. Nyd det, som du har så forbandet meget lyst til, bare en gang imellem og gør det med den allerstørste ro i sindet og en unik kærlighed til dig selv.

Du kan møde Louise Justesen’s kærlige hænder på fredag d. 3/10 kl. 18.30-20.30 på Rentemestervej i Nordvest til 'The White Yoga Experience', sammen med ca. 70 andre yogis.

Læs mere om hvor du kan opleve Louise's klasser, workshops.

Denne artikel er skrevet af:

Yogalove.dk Finest
Pernille Lekic
Zenia Santini -naturazin.dk
Følg os på Instagram:
@pernilelekic_yoga
@zeniasantini