Astanga Yoga interview med Astangayogaens mester

Astanga Yoga Interview med Astangayogaens mester Paramaguru R. Sharath Jois fra Mysore - som med hengivenhed kaldes Sharathji af sine elever.

Af Jens Bache 

Når du deltager i en workshop, så handler det generelt om at forbedre noget, som kan være en āsana eller et oplevet problem eller frygt for at gøre noget, at uddybe vores viden om yoga, eller nysgerrighed efter at kende læreren, at blive set af ham, om han eller hun kan hjælpe os med et særligt problem, møde nye venner, at dele gode oplevelser med vores nuværende venner, møde de andre på Astanga yoga workshoppen og være en del af noget større og anderledes end vores normale rutine.

Alt dette sker ved at deltage på en workshop med Sharathji, og vi taler her om klasser med talt første serie, hvor der er mange deltagere, som han hjælper personligt med at komme ind i en stilling eller gøre den korrekt, når det behøves.

Sharathji kommer til Skandinavien igen

Udbyttet er en imponerende styrke, udholdenhed, som er det, som kræves at gøre 6 dage med talte klasse i hans rytme, hvor vi bevæger os synkront, som en flok fugle eller fisk. Og her overkommer vi for det meste nogle af vores oplevede begrænsninger bare ved den stærke energi fra gruppen, som løfter os gennem Astanga yoga praksissen.

Nogle af vores elever har på hans workshops i København bl.a. overkommet deres frygt for at stå i śirṣāsana (hovedstand) midt i et rum. Konferencen er også altid en smuk måde at høre mere om Yoga som livsstil på og at lære Sharathji at kende som menneske.

Sharathji kommer til Skandinavien igen i juli i år for at besøge sine elever og gøre yoga tilgængelig for alle her. Dette er et interview med Sharathji om hans undervisning og den yoga han deler ud af. Jens Bache har haft æren af at gennemføre det via video fredag 21. juni kl. 18.30 lokal tid i Mysore.

Jens: Kære Sharathji, kan du i få ord forklare os om Aṣṭāṅgayoga?

Sharathji: Aṣṭāṅga yoga er baseret på Patañjali's Yogasūtra med beskrivelsen af de 8 grene af yoga: yama, niyama, āsana, prāṇāyāma, pratyāhāra, dhāraṇā, dhyāna og samādhi. I aṣṭāṅgayoga lægger vi større vægt på āsana, den tredje gren. Vi gør yoga for at bevare sindsroen og være sunde både fysisk og mentalt for at opnå en sindstilstand, som er ligevægt. Det er formålet med yoga. Yoga er at styre os selv på en balanceret måde.

Jens: Vi er glade for, at du besøger Skandinavien igen, og det vil være dit 7. besøg til København og 4. til Stockholm. Mange elever siger, at du må virkelig synes godt om at komme her. Er der noget særligt, som du synes om Skandinavien og Astanga yoga eleverne her?

Sharathji: Skandinavere er virkelig flinke, de er rolige, søde og har en god naturlig karakter – og selvfølgelig er folk i andre lande også venlige.

Eleverne her er fokuserede, de ønsker at gå dybere, dybere i sādhana (spirituel praksis), og de ønsker at jeg kommer til Skandinavien. Når der er interesse, entusiasme for at lære mere, så ønsker læreren også at komme og undervise. Hvis der ikke er nogen søgen, nysgerrighed, så mister læreren interessen. Når eleverne ønsker at lære mere, så kommer jeg!

Deltag i Sharathji workshop i København - Book billet online her 

Astanga Yoga Astanga Yoga

Jens: Du rejser til mange dele af verden – Europa, Asien og Amerika. Er der en forskel for dig at undervise workshops rundt omkring i verden sammenlignet med at undervise i Mysore?

Sharathji: Læren er den sammen, det er den samme metode. At rejse handler ikke om mig, men om at undervise, at få deltagerne til at forstå metoden. På denne måneds rejse giver jeg mig selv til undervisningen af eleverne, som en tjeneste i at sprede budskabet om yoga.

Og jeg ved, at ikke alle kan komme til Mysore, nogle kan ikke få fri fra arbejde, folk har familier, og jeg er klar over at ikke alle elever, som ansøger i Mysore kommer ind. At rejse er en måde for mig til at møde flere mennesker, at undervise flere, at udbrede budskabet om yoga. De basale elementer i undervisningen af yoga er de samme, som at undervise i Mysore. Kun at i Mysore er stilen en-til-en, men det er den samme yoga, der er ingen forskel, kun stedet er et andet, det er det hele.

Jens: Hvordan er din undervisning relateret til din egen praksis?

Sharathji: Det er vigtigt først selv at erfare hvad yoga er, at undervise er umuligt, hvis jeg ikke først har erfaret yoga. Jeg må erfare, hvordan det virker på min krop og sind, før jeg kan undervise andre.

Først må jeg erfare hvad yoga er, fordi uden egen erfaring kan vi ikke blive lærere. At undervise yoga uden erfaring bliver en katastrofe. Man må først gøre sin egen spirituelle praksis, derefter kan man undervise. Det er som, hvis du er en ingeniør og skal lave en god konstruktion. En ingeniør er nød til at vide hvad han gør – på denne måde er yoga som ingeniørkunst.

Jens: Kan du fortælle os lidt om, hvordan din egen yogapraksis påvirker dig i dit liv?

Sharathji: At praktisere yoga gør mig til en bedre person. Yoga er for at være i live, for velvære, og det gør mig mere rolig. Livet har mange op- og nedture i mange farver, der forstyrrer sindet. Yoga og sādhana stabiliserer sindet. Med et stabilt sind uanset hvad situation er, bliver den indre ro ikke forstyrret. Du vil kunne håndtere enhver situation på en god måde og tage de rette beslutninger.

Jens: Du har fornyligt udgivet en ny bog med titlen Ageless, som er anderledes end Anusthāna, din forrige bog. Kan du sige lidt om hvordan den kom til?

Sharathji: Ageless er lavet for at udbrede yoga til alle og give et bredere perspektiv, så yoga kan nå flere mennesker, flere mennesker end astanga-fællesskabet. Mange lider af fysiske og mentale sygdomme. Bogen indeholder lidt af hvert – ændring af livsstil, fysisk fitness, kostråd, søvnvaner, og gode råd til at være fit og aktiv med få āsana. Āsana er en gren af yoga, men bogen er hvordan, man kan ha' et godt liv, det handler om den livsstil man fører.

Bogen handler om at være sund, og hvordan du med få ændringer kan blive sundere. Den handler ikke kun om en gren af yoga, men hvordan du kan blive sund ved få ændringer.

Jens: Hvor jævnligt eller hvor tit er det nødvendigt at praktisere for at blive sundere?

Sharathji: Jo mere du gøre desto bedre, praktisér så mange dage som muligt. Du vil få et bedre helbred, hvis du gør det 4-5 gange om ugen, 6 gange er godt. Yoga bør praktiseres hver dag tidligt om morgenen, så du kan være frisk hele dagen. Når du praktiserer om morgenen, har du energi til dit arbejde. Du vil have mental ro og overskud, så du kan gøre et godt stykke arbejde.

Jens: Er der noget du kan sige til dem, som ikke har praktiseret Aṣṭāṅga yoga før eller måske ikke har mødt dig endnu?

Sharathji: Kom og prøv. Alle elever kan komme til workshoppen for at erfare yoga'en også selvom de er begyndere. Der er intet forkert i at komme og prøve, nogle kan li' det og andre kan ikke. Vi har forskellige personligheder, men der intet forkert i at komme og prøve.

Kom og prøv for et sundt helbred, sundhed er rigdom. Et godt helbred er alt for kunne nyde livet, og vi behøver yoga. Kom og prøv, og jeg vil hjælpe dig.

Jens: Mange tak kære Sharathji, tak for at du deler din indsigt med os så omsorgsfuldt. Vi glæder os til at se dig meget snart her i Skandinavien.

Jens Bache har stået for interviewet med hjælp fra Susanna Finocchi fra Astanga Yoga Copenhagen, og Lisa Lalér fra Yogashala Stockholm har hjulpet med formulering af spørgsmål.

Sharathji giver workshops 3.-8. juli i Stockholm, 10.-15. i London og 17.-22. i København.

Information og tilmelding :

Stockholm 3-8 July Yogashalastockholm.se

London 10-15 July astangayogalondon.com

Copenhagen 17-22 July www.ayc.dk

Astanga Yoga Astanga Yoga