YOGA AT THE WALL MED NANCY MCCAOCHAN

Hamsa Yogastudio workshop AT THE WALL MED NANCY MCCAOCHAN

Af Kaliyanamitra Kira Maria Sandholdt

 08/05/2013

Jeg træder nysgerrigt ind i Hamsa Yogastudios store lokale på første sal, hvor eftermiddagens forårssol brager ind gennem vinduerne, så jeg må misse med øjnene. På min vej op ad trappen hørte jeg allerede den hyggelige kakofoni jeg kender fra enhver anden yogaklasse i Hamsa yogastudio og som vidner om stort fremmøde.

Synet jeg møder, er 10-15 måtter, der allerede ligger klar på rad og række, trukket med forenden op mod væggen. På yogamåtterne står, sidder og ligger yogier i alle aldre og sludrer, strækker og venter på et startskud.

Træder en smuk sølvgråhåret og smilende kvinde ind

Jeg ser mig stjålent omkring inden min måtte og jeg ubesværet laver en parallelparkering i den ene ende af rummet. Få øjeblikke senere efter ankomst og udpakning, træder en smuk sølvgråhåret og smilende kvinde ind gennem døren.

Lydtapetet nivelleres med ét til et lavere leje, da hun sætter sig på gulvet med solen i ryggen. Jeg retter mig per refleks op og slår sanserne ud.

Jeg har tilmeldt mig workshoppen hos Hamsa Yogastudio ”Yoga at the wall” og kvinden med det sølvgrå hår hedder Nancy McCaochan.

Why are you here?” spørger hun med et stort smil ud i salen og kigger rundt på os. Jeg føler mig ikke som den eneste der ville ønske, at svaret lå klar på tungen. Der er helt stille. Det går op for mig, at jeg ikke ved hvorfor jeg er her eller at jeg i hvert fald ikke er i stand til at omsætte det til ord. En fellowyogi rækker hånden i vejret og svarer ”To be inspired by you”. Dér var den. Flere omkring mig samtykker med ”mmm” og nikken. ”Right”. Så er vi i gang!

Vi lægger stille ud med cat-cow, Balasana og træder ind i Adho Mukha Svanasana. Herefter følger en række opvarmningssekvenser, som alle inddrager væggen, enten med armene, en fod eller bagdelen.

Nancy sætter klassisk pianomusik på afspilleren og som vi står der med den ene arm ved væggen, popper tanken straks op i mit hoved om mig som yndigt balletbarn. En barnedrøm der måske aldrig helt har forladt min krop.

Stemningen er knasautentisk.

Den smager af taktfaste rytmer med vejrtrækningen som pendul. Nancys præcise formuleringer overlader intet til tilfældighederne og det er en leg at svinge sig fra asana til asana, som en abe mellem lianer.

For Nancy er ikke bare de endelige stillinger vigtige. For hende drejer det sig lige så meget om æstetikken i overgangene mellem dem, hvilket er vand på min detaljeelskende mølle.

Hver en asana er velkendt, hvis man, som jeg, har snuset til yoga lidt mere end en gang. Gamle kendinge som hunden, kriger II og Parsvakonasana får ekstra opmærksomhed da vi sammen to og to med et bælte trækker hinanden dybere ind i stillingerne.

I kriger II ligger fokus på det bagerste bens styrke, som jeg kan mærke, væggen på ydersiden af den bageste fod faciliterer.

Jeg ser rundt på krigerne omkring mig og må ud fra udtryk og kommentarer konstatere, at det her, det kan noget. Nancy tusser roligt rundt mellem os og kommer med justeringer, tips og tricks.

Ifølge Nancy er der tre ting væggen kan hjælpe os med i vores yogapraksis.

- Disabilities: Hvis balance er en udfordring, er væggen oplagt at støtte sig til.

- Resistance: Der skabes en enorm muskelkraft når væggen inddrages. Eksempelvis skal man ikke bare nøjes med at forestille sig bageste hæl presse ind i en væg i high lunge. Man kan simpelthen låne stabilitet og styrke fra væggen.

- Movement: Hvad der foregår bag på kroppen, kan være svært at mærke og styre, fordi man ikke kan se det. Det kan derfor tydeliggøres hvornår eksempelvis skulderbladene trækkes tættere sammen, ved at stille sig med ryggen mod væggen.

Yoga at the wall Hamsa Yoga Nørrebro

Workshoppen hos Hamsa Yogastudio klinger langsomt af og jeg ligger med lukkede øjne og benene strakt op ad væggen.

Jeg vidste ikke hvad jeg trådte ind ad døren for at møde, eller hvorfor. Men jeg ved hvad jeg træder ud gennem døren med. Et vægfrø som Nancy har sået.

Jeg føler mig i dén grad inspireret til at lade frøet gro, måske lade min egen praksis foregå lidt tættere på væggen, sætte lidt piano på afspilleren og se om jeg kan få den til at smage af ballet.

Tak til Hamsayoga for at lade os deltage og til Kira for bidrage med ord om oplevelsen.