KØB YOGAUDSTYR HER / HURTIG LEVERING / FRI FRAGT VED KØB OVER 499 KR / PERSONLIG KONTAKT
0

Din kurv er tom

YOGAGUIDE TIL FLOW OG FRIHED I NAKKE OG SKULDRE

YOGAGUIDE TIL FLOW OG FRIHED I NAKKE OG SKULDRE

Vivi Lund Jacobsen

De umiddelbare tanker om årsagerne til smerter i nakke og skuldre er uhensigtsmæssig brug og belastning af musklerne i selve nakke- og skulderområdet.

De mindre indlysende, men mindst lige så vigtige årsager, finder vi, når vi følger kroppens imponerende mønster af bindevæv. Bindevævet fletter alle kroppens dele sammen som et spindelvæv; hvis du trækker i det ene hjørne, kan du se resten bevæge sig. Er noget fanget i et spindelvæv, klistrer spindelvævet sig fast rundt om det, og bevægeligheden i spindelvævet mindskes. På samme måde fungerer dit bindevæv; bindevævet kan nogle steder klistre sammen og derved forhindre et frit flow i andre dele af kroppen. Når bindevævet klistrer sammen, sker det ofte som en konsekvens af gensidige, belastende eller manglende bevægelser, og det giver stivhed og smerter.

Hvis du gerne vil skabe flow i nakke og skuldre, er det derfor også godt givet ud at fokusere på andre områder, end hvor du mærker dine udfordringer. For måske er dine gener blot et udtryk for, at der er overbelastninger andre steder i din krop. Når det drejer sig om nakke og skuldre, vil det ofte være en god idé også at kigge på, hvordan dine hofter og lænd har det. Når du oplever nakke- og skuldersmerter, kan det også skyldes, at vævet foran på brystet er for kort og trækker dine skuldre fremad og påvirker din nakke. Måske kan du genkende denne ”computerholdning” i din egen krop.

Udover manglende eller uhensigtsmæssige bevægelser får stresshormoner også kroppens bindevæv til at klistre sammen. Det sker på grund af en kemisk reaktion mellem stresshormonerne og en type af væksthormoner, som påvirker bindevævet. Så yogatanken om, at krop og sind hænger sammen, kan også bevises naturvidenskabeligt – og mærkes som bl.a. nakke- og skuldersmerter. Find derfor et afslappet ansigt og dybe vejrtrækninger, når du laver mine udvalgte yogastillinger. Mærk effekten et øjeblik fra den enkelte stilling, inden du bevæger dig videre til den næste. Det er nemlig med til at skabe ekstra ro til nervesystemet – og dermed løsne bindevævet.

Stillingerne holder du nogle minutter eller gentager dem dynamisk nogle gange. Husk begge sider af kroppen, hvor det

er muligt. Det er vigtigt, fordi dine udfordringer til tider befinder sig i den modsatte side af, hvor du mærker dem. Kroppen bevæger sig, hvor den bedst kan, og det er også en grund til, at der ofte sker kompensation og overbelastning andre steder end ved udfordringernes oprindelige udspring.

God fornøjelse med mit forslag til et par meget forskellige yogastillinger, der alle har potentiale til at skabe mere flow og frihed i din nakke og dine skuldre:

1) Denne stilling kan du lave i to variationer. Du kan lade dit øre føre mod din skulder, eller du kan lade din hage blive tung mod din brystkasse som på billedet. I begge tilfælde lader du din skulder, i siden du strækker, blive tung og fører den lidt bagud.

2) Du skruer op for intensiteten i denne stilling ved at føre armene væk fra kroppen; slappe af i skuldrene; presse albuerne mod hinanden og lade hagen falde mod brystet.

2) Du skruer op for intensiteten i denne stilling ved at føre armene væk fra kroppen; slappe af i skuldrene; presse albuerne mod hinanden og lade hagen falde mod brystet.

Yogaøvelser for begynder - Yogalove.dk

3a) Her kan du føre armen på underlaget godt fremad og bruge den frie hånd til at skubbe dig selv lidt bagud, til du fornemmer et stræk ved dine skulderblade.

3b) Alternativt kan du strække den frie arm bagud og måske også fange et stræk på forsiden af denne arm.

Yogaøvelser for begynder - Yogalove.dk

4) Du kan i denne stilling lade benene hvile i underlaget eller krydre øvelsen ved at løfte benene med. Kig i begge variationer ned for ikke at “knække” i din nakke. Dette er en stilling, du ikke skal holde statisk i længere tid, men i stedet gentage roligt nogle gange.

Yoga guide for begynder - Yogalove.dk

5) I stillingen her placerer du en yogablok imellem dine skulderblade. Kanten af den må ikke komme højere end den store nakkehvirvel, der er på linje med dine skuldre. Herefter samler du fødderne i en klassisk hofteåbnende ”sommerfugl”

6) Her giver du opmærksomhed til et hjørne af ”spindelvævet” langt væk fra nakke og skuldre. Du kan regulere benet, der tynger, lidt op eller ned ad det andet ben, indtil det giver et let pres, som kan mærkes i den øverste balle og måske ned langs ydersiden af låret. Samtidigt bliver du tung i både baller og skuldre, som hvis du skulle ned at ligge på ryggen.

Yogalove.dk

Teoretiske referencer:

Myers, T. W., 2014. Anatomy Trains – Myofascial Meridians for Manual & Movement Therapists. 3. udgave, Churchill Livingstone

Thomsen, P., 2016. Fysio Flow, certificeringskursus