KØB YOGAUDSTYR HER / HURTIG LEVERING / FRI FRAGT VED KØB OVER 499 KR / PERSONLIG KONTAKT
0

Din kurv er tom

Festivalen, som sætter både krop og sind i bevægelse

Festivalen, som sætter både krop og sind i bevægelse

Højt begavede og internationalt anerkendte lærere er trækplastret på festivalen Move, hvor deltagere fra hele verden udforsker bevægelse i alle dens varierede former på Refshaleøen i København. Vi har talt med yogi Isa Raim, der står for yoga-delen af festivalen.

af Christina Majcher

”Jo mere vi bevæger os, jo dybere lærer vi os selv at kende. Derfor har vi skabt en festival, der fejrer bevægelsens mangfoldighed”.

Sådan lyder ordene fra festivalen Move, der nu folder sig ud for femte år i træk den 13. til 16. juli 2017 i København. Formålet med festivalen er at få folk til at bevæge sig mere og på nye måder. Der er alt fra acro-yoga og dans til slackline og parkour på programmet, og det hele foregår i det industrielle område ved havnevandet på Refshaleøen, hvor der både er højloftede pakhuslokaler til yogaen, asfalt og forhindringer til parkouren og græsplæner til teltene fra de tilrejsende.

Sidste år deltog mere end 700 mennesker fra 42 forskellige lande, og i år har festivalen været udsolgt siden i vinters – ligesom den var udsolgt de to foregående år. Vi har talt med yogi og underviser Isa Raim, der nu for fjerde år i træk står for yoga-delen af Move-festivalen.

Hvad er det særlige ved yoga-delen af Move-festivalen?

”På Move sørger jeg for at bringe lærere ind med forskellig baggrund, så man kan prøve forskellige stilarter og personligheder, og får mulighed for at mærke, hvem man bedst resonerer med. Der er seks lærere på yogadelen af Move i år. Nogle af dem er meget fokuserede på den fysiske del, på alignment og på at styrke kroppen. Andre er meget fokuserede på at vække hjerteenergien og den indre ild og transformere de mørkere aspekter til lys. Og så er der atter andre, som går meget op i at skabe et positivt rum og er enormt glædesbetonede. De er alle sammen meget forskellige, så der bliver god mulighed for at finde den lærer, der vækker noget i en.”


Hvorfor foregår Move i et byrum på Refshaleøen?

”Fordi vi er bymennesker. Og fordi det er vigtigt at lære at kunne se muligheder dér hvor vi er, fremfor at tænke, at vores omgivelser skal være på en bestemt måde, før vi kan tillade os at bruge kroppen. Man behøver jo ikke at være i et yogastudie for at dyrke yoga. Det er godt at lære at folde sin måtte ud på en asfalteret gade eller på fortovet, eller hvor man nu befinder sig, i stedet for at finde en undskyldning for ikke at bevæge sig. Move handler også om at tænke lidt ud af boksen og bruge byrummet på en anden måde end den, der var intentionen. Og at lege med ideen om, at man kan dyrke yoga alle vegne.”

Hvorfor er bevægelse så vigtigt?

”Det er vigtigt at bruge kroppen, fordi den er vores instrument til selvindsigt og transformation. Hvis man ikke bruger kroppen, sker der det samme som med en sø, hvor vandet ikke bliver udskiftet. Så bliver den til en sump. Kroppen skal være i bevægelse, for at den kan føle sig optimal, frisk og stærk. Og yogaen er en måde at skabe bro mellem kroppen og sjælen. Måden, vi bruger vores krop på i den vestlige verden, er meget orienteret fremad. Vores øjne sidder forrest, vi bevæger os fremad og arbejder meget i lineære omstændigheder foran en computer. Alle de forskellige bevægelsesformer på Move arbejder på at bryde de maskuline, lineære former for bevægelse og kombinere dem med mere lethed og frihed”.

Hvad er det yogaen kan, som er noget særligt?

”Yoga er en oldgammel praksis, som udspringer af en idé om at bruge kroppen og sanserne til at gå ind i en meditativ tilstand, hvor man skaber sammenhæng mellem den fysiske verden og den usynlige verden. Øvelserne er designet til at skabe en frihed i kroppen, en stilhed i sindet og en opmærksomhed omkring det, vi kan kalde hjerteenergien, hvor vi vækker den gamle visdom, vi har indeni. Formålet med al yoga er meditation. Selve ordet for yogapraksis, asana, betyder egentlig det at sidde ned i meditationen. Og meditation er genvejen for mange til at opleve noget andet end bare den fysiske realitet”, siger Isa, og fortsætter:

Yoga handler i sidste ende om at kunne se sig selv og livet mere i øjnene med et åbent hjerte, så man kan opfylde sit grundliggende livsformål. Når vi bliver født, har vi et bestemt potentiale, men gennem vores opvækst kommer mange af os på afveje, fordi vi lærer at slukke for nogle af de gaver, vi har med fra fødslen, og aktivere nogle andre energier i stedet. Det medfører, at det bliver sværere for os at skabe forbindelse til vores egentlige livsformål. Når vi lader vores intuition blive vækket igen, f.eks. via yoga og meditation, kan vi begynde at tage beslutninger, der har en dybere mening og udspringer fra en grundlæggende indre tilfredshed, fremfor at lade det være noget ydre, der bestemmer over os. Hvis man lader de ydre omstændigheder bestemme, ender man ofte med at have den slags liv, hvor man slæber sig på arbejde for at kunne holde weekend.”

 

Hvordan startede din yoga-praksis?

”Jeg startede med at dyrke yoga omkring 2007, mens jeg læste til fysioterapeut. Jeg følte mig meget låst i min fysiske krop og dyrkede yoga i et fitnesscenter i de første to år. I begyndelsen havde jeg meget fokus på den fysiske del. Senere kom det til at handle mere om, hvordan alt det, der sker på måtten, kan oversættes og videregives til måden, vi lever vores liv på. Da jeg startede i et yogacenter i 2009, blev jeg hurtigt involveret i frivilligt arbejde, og derfra gik det stærkt. Jeg blev totalt opslugt. Min første virkelige aha-oplevelse kom, da en af mine lærere så mit potentiale, før jeg selv kunne se det, og reflekterede tilbage til mig, hvad jeg var i stand til, og at jeg ikke behøvede at begrænse mine ideer om, hvad jeg kunne udrette. Det var en opvågnen til at lære at lytte til min intuition og give mig selv lov til at fylde mere i mit liv”, siger Isa, og fortsætter:

”Jeg blev spurgt flere gange, om jeg ikke ville begynde at undervise, men jeg følte ikke selv, at jeg havde kapaciteten til at holde rummet. Jeg var måske klar til at undervise i den fysiske praksis, men jeg følte ikke, jeg var klar til at guide folk, fordi jeg ikke selv havde fundet det sted, hvor jeg havde accepteret mit liv, endnu. Da jeg begyndte at tage uddannelsen i 2012, havde jeg stadig den her følelse af, at jeg ikke var helt klar til at undervise. Det var først et stykke tid efter, at jeg kunne mærke, at nu havde jeg indsamlet så meget inspiration og kærlighed, at jeg blev nødt til at dele ud af det. Det var en helt naturlig overgang fra at være elev til at blive lærer.”

Hvor underviser du nu?

”De sidste to år har jeg mest undervist rundt omkring i verden på retreats og uddannelser, så jeg rejser meget. Og så er jeg lærling hos den lærer, der opdagede mig. Når jeg er i Danmark, underviser jeg i Hamsa Yoga og i Pakhus Yoga.”

Når man læser deltagernes kommentarer inde på Move-festivalens facebookside, er anmeldelserne af festivalen meget hjertevarme og overstrømmende. Hvordan kan det være?

”Festivalen har fået virkelig meget ros for undervisernes høje niveau. Mange af underviserne er internationalt anerkendte og højt begavede lærere, som tiltrækker deltagere fra hele verden. Sidste år kom der folk helt fra Kina og Australien. Move er også ligesom en legeplads. Der er en stor accept af forskellige kroppe, aldre og veje i livet på festivalen. Mange af de tilrejsende booker ikke hotel, men sætter bare et telt op. Det gør det meget uhøjtideligt og giver mulighed for at fokusere på alt det sjove.”

Move Copenhagen 2017 finder sted den 13. til 16. juli på Refshaleøen i København. Udover den københavnske sommerfestival er Move også et fællesskab med fokus på bevægelse, der afholder begivenheder og retreats rundt omkring i verden. I vinters blev der afholdt Move-retreat på Zanzibar, og i slutningen af april var Move en del af Nørrebrofestivalen ’48 timer’. Programmet for Move-festivalen 2017 offentliggøres på movecopenhagen.com

Du finder Isa Raim Yogas facebookside her: