KØB YOGAUDSTYR HER / HURTIG LEVERING / FRI FRAGT VED KØB OVER 499 KR / PERSONLIG KONTAKT
0

Din kurv er tom

Hvorfor skal man synge i yoga?

Yoga Games med Dave Stringer

Da jeg var yngre, så legede man nogle gange yogi – så satte man sig i skrædderstilling os samlede pege og tommelfinger og lukkede øjnene og sagde ummmmmm…. Og så fniste man lidt det virkede ærligt talt lidt fjollet, men det var også lidt sjovt.

Hvorfor var det sådan?

I voksenlivet er yoga blevet en fast og meget kær del af mit liv, en støtte og et holdepunkt, et sted af stå stille, når resten af verden farer forbi som på en af de speedede film med biler, der kører rundt i et kæmpe lyskryds i Tokyo og USA. I kender dem måske. Man ville aldrig finde hverken ind eller ud af dem, og hvis man gjorde, ville man være totalt udmattet bagefter. De er her, ummmmmm fra barndommen – blandt andet kommer ind. Overført til hjernebilledet, så kan lyden af et mantra, en række ord, ofte sanskrit, alternativt sikhernes sprog gurmukhi hæve dig over kaoset i lyskrydset.

Skabe den stilhed, der skal til, så hjernen kan fungere optimalt. Så kan dit nervesystem, såvel det sympatiske (opmærksomheden) som det parasympatiske (roen og hvilen) fungere side om side. En optimal situation og vanskelig at finde. Her er yoga-lyden, mantras en fantastisk hjælp.
Dave Stringer er en af de mest kendte undervisere indenfor netop dans, musik, sang og mantras indflydelse på og betydning for yogaen. Han holdt workshop fredag eftermiddag på Yoga Games i Stockholm, Nordic Yoga Conference og han giver en meningsfuld indføring i mantraets oprindelse og betydning. For naturligvis er det ikke tilfældigt, at vi bruger de åbne, syngende vokaler og de dybe, bløde konsonanter som m, n og l og de rullende r’er i mantraerne. De har alle sammen betydning, universel betydning.

 

dave stringer - yoga games Stockholm

Som han eksemplificerede: m har en nær, dyb, kram mig-følelse over sig. O – eller ohhh – betyder det samme overalt i verden, på alle sprog: Åbenhed, nysgerrighed, spørgen, overraskelse. Så at chante ”oooohhhhh” symboliserer åbenheden efterfulgt af ”mmmmmmmmm” – det nære, det tætte. At åbne sig mod verden og dernæst koncentrere oplevelsen i sig selv giver fuldkommen mening. I yoga såvel som i menneskers liv.

Dave Stringer er stærkt optaget af de neurovidenskabelige processer, mantraerne og chanting gør for yoga og det er såvel kompliceret som meget spændende. Workshoppen var rette mod erfarne undervisere, og det er jeg ikke – jeg er bare nysgerrig på de effekter, vores menneskelige, naturlige traditioner, som f.eks. sang i fællesskab gør ved os, vores nærvær og relationer. Og med enkle øvelser viste han også, hvordan det at synge eller chante i fællesskab lynhurtigt synkroniserer alle de tilstedeværendes åndedræt. Man bliver så at sige en, stor fælles ’lunge’ eller i hvert fald skabes et fælles åndedræt, der er vidunderligt at opleve.

Og som skaber en helt unik samhørighed. Om det så er gospel i landsbykirken, børn synger sammen i børnehaven som morgensamlingsritual, sang ved begravelser eller en yoga-workshop i Stockholm, så er det en urmenneskelig tradition, der netop har overevet de tusinder af år, fordi vi som mennesker nyder samhørigheden, relationen, fællesskabet i sang og fordybelse, i glæde og sorg. Efter workshoppen, hvor mantraets energier blev forklaret, er der ingen tvivl i mit sind om, at det slet ikke er tilfældigt, at jeg siden de allerførste spæde skridt ind i yogaen for omkring 14 år siden har følt, at lyden af yoga, musikaliteten og rytmen har en helt særlig tiltrækningskraft. De giver en ro, en stilhed indeni, der indtræder næsten øjeblikkeligt, når et mantra chantes – og hvem har kke brug for det. I livet såvel som i lyskryds.

 

Dave Stringer, Yoga Games fredag kl 16-19, Mantras and Molecules. Se mere på davestringer.com