KØB YOGAUDSTYR HER / HURTIG LEVERING / FRI FRAGT VED KØB OVER 499 KR / PERSONLIG KONTAKT
0

Din kurv er tom

GURU - DEN PERFEKTE LÆRER?

Guru - den perfekte lærer?

Hvad er en guru og kan vi i vores moderne verden have nytte af sådan en sådan person eller hans egenskaber?

Jens Bache YogaLove Blogger 03/01/2014

I Indiens historie, udvikling og tænkemåder er begrebet guru lige så gammelt som yoga
og atman, selvet, og vi hører også i vores del af verden om management-guru'er og fitness-guru'er, og her tænker vi så på personer, som gennem deres kløgt og erfaring har gennemskuet problemstillinger og tilbyder løsninger, som respekteres bredt af andre indenfor samme disciplin.

Når vi taler om guru indenfor den spirituelle verden eller yoga, så er billedet en central person med en samling mennesker, som følger ham eller hende gennem ild og vand for egen frelses skyld. Ofte får især udenforstående en sund skepsis om at disse personer opgiver deres eget liv, lægger ansvaret i hænderne på guru'en eller naivt tror at han/hun har løsningen til deres liv?

Jeg vil hellere spørge: Hvad er en guru og hvad betyder en guru i min egen søgen?

Vi kan forstå lidt af guru'ens funktion i selve ordet, som beskrives i gamle indiske tekster, f.eks. Advaya Taraka Upanishad, som værende sammensat af to ord - "Gu" og "ru". Gu betyder skygge og ru betyder den som ødelægger dette, altså kaldes en person, som kan føre mig fra skygge eller uvidenhed, avidya, og ud i lyset eller oplysthed for en guru. Yoga'ens mål er selverkendelse, at erkende sit inderste selv, atman, og her er guruens rolle at føre yogien fra uvidenhed eller mørke til selverkendelse, lyset. Og flere steder i de gamle indiske tekster omtales guru'en, som den person der repræsenterer eller er det lys af selvet, atman, altså han er en selv-realiseret person, der har erfaret den inderste essens af sig selv, som vismændene i Upanishaderne forklarer, at vi inderst inde består af det samme evige lys, atman, som universet består af, brahman.

Guru'en er altså det levende og lysende eksempel på hvad vi søger i os selv!

Skal jeg så opgive mit eget liv, hvis jeg møder en guru?

Det mener jeg ikke, da vi fortsat skal tage vare på os selv og leve vores liv, hvilket jo også ligger i begrebet karma, altså at alle vores handlinger har konsekvenser for os selv og andre både på kort og lang sigt. En måde at blive fri for konsekvenserne af vores stadige trængsler på er at handle bevidst til et godt formål uden at gøre skade, ahimsa.

Jeg har mødt en guru og det rørte mig dybt bare at være i hans nærhed med en følelse af dyb ro, fred og respekt, hvor alle mine sanser var åbne for at fornemme ham
og hans væren. At blive rørt på denne måde, vil altid ligge mit hjerte nær, men betyder jo ikke at mit liv herfra er en dans på roser, bare at jeg har set en
lille smule mere ægthed og med en tro på det gode.

De bedste ønsker til alle om et lysende 2014 Jens Astanga Yoga København. Vist på billede er Jens og Guruji sri k. pattabhi jois i sit kontor i Laksmipuram, Mysore 2007.