KØB YOGAUDSTYR HER / HURTIG LEVERING / FRI FRAGT VED KØB OVER 499 KR / PERSONLIG KONTAKT
0

Din kurv er tom

Big Mind - en stemme til mit indre

Big Mind - en stemme til mit indre
Af Gitte Lindgaard

Noget af det jeg værdsætter mest ved yoga er muligheden for at mærke ind og lytte ind til, hvad der sker inden i mig. I en hverdag, som ofte er travl og larmede er yoga et pusterum, hvor jeg mærker ind og lærer mig selv bedre at kende.

Gennem flere års yogapraksis har jeg lært, at jeg som alle andre, er ret kompleks. Yoga giver mig mulighed for at kigge på forskellige aspekter af mig selv og det er enormt lærerigt. Da jeg for et par år tilbage blev præsenteret for Big Mind første gang blev jeg blæst omkuld. Big Mind er en teknik, hvor du ikke kun har mulighed for at kigge på forskellige aspekter af dig selv, men faktisk give de her aspekter af dig selv en stemme.

Genpo Roshi, som har udviklet Big Mind, forklarer blandt andet Big Mind processen med dette billede:

Forestil dig, at din indre verden er som et firma, det kan være General Motors eller IBM, men ingen af medarbejdere i dit firma kender deres jobtitel, deres jobfunktion eller produktet firmaet producerer. De ved egentlig ikke, hvem der er direktør. Hver medarbejder tror til gengæld selv, at de styrer dette firma og alle andre er deres underordnede.

Hvis vi ser os selv om dette firma, så bliver det klart, at der er rigtig mange ting, som ikke fungerer. Vi udnytter ikke vores eget fulde potentiale og ofte modarbejder vi os selv, uden at vide hvorfor eller at det faktisk er det der sker.

Infoboks: Big Mind blev opfundet i 1990érne af zenmester Genpo Roshi og er en kombination af østlig visdom og vestlig psykoterapi. Resultatet er en metode til selvindsigt der på een gang er dyb, nænsom og let at bruge i hverdagen. Big mind facilitering kan foregå som individuelle sessioner eller i grupper og processen bruges i dag af mange fagprofessinelle over hele verden; fra buddhistiske klostre og terapeutisk arbejde til klimatopmøder, konfliktmæglinger, elitesport, coaching og ledelsesudvikling. Der er lige nu tre danskere som tilbyder Big Mind og er uddannet og registreret hos Genpo Roshi:Charlotte Juul (psykoterapeut og meditaitonslærer) Asger Freltoft (zen meditationslærer) Birgitte Gorm Hansen (psykolog samt yogalærer)

Copenhagen Yoga Festival workshop

På dette års Copenhagen Yoga Festival deltog jeg i en Big Mind proces, som blev faciliteret af yogalærer og psykolog Birgitte Gorm Hansen, (der er en af de få i Danmark, der faktisk er uddannet til det). Det foregik som en samtale mellem Birgitte, som facilitator og alle os fremmødte, som deltagere. Her gav vi stemme til ”medarbejdere” i os som frygt, det tænkende sind og beskytteren. Man kan sige, at Birgitte interviewede hver af disse aspekter/medarbejdere i os.

At give min frygt en stemme er ret vildt. Frygt er ofte en følelse vi mærker, som gerne bremser os, måske ovenikøbet lammer os, uden at vi helt ved hvorfor. Det kan være en rigtig svær følelse at arbejde med. Det er det dog ikke i Big Mind. At give denne kraftfulde følelse en stemme var i virkeligheden en lettelse og så utrolig indsigtsfuldt.

Da jeg gav min frygt en stemme var det en mulighed for at høre, hvorfor den slår bremserne i. Det var som en genvej ind til mig selv, som jeg aldrig har vidst var der. Det var en mulighed for at lade et lys skinne ind og opleve, at min frygt ikke er en dårlig medarbejder, men i virkeligheden en medarbejder, som i høj grad længtes efter at blive hørt, anerkendt og få tildelt nogle relevante opgaver der hvor det virkelig er nødvendigt.

Som gruppe var der på festivalens workshop en kærlig og let stemning på trods af den dybde vi hver især åbnede op for. Det var intet mindre end fantastisk og enormt befriende at få lov til at interagere menneske til menneske, modsat en yoga klasse, hvor vi trækker os ind os selv og ikke oplever de mennesker som omgiver os. I Big Mind ser jeg, hvordan andre mennesker har de samme udfordringer, frygt og usikkerhed i sig, som jeg har - og det er ærlig talt en lettelse.

Birgitte fortalte efterfølgende, da jeg spurgte ind til Big Mind, at hun som Yogalærer igennem årene oplevede, at hendes yoga elever fandt fred og ro i hendes yoga klasser og workshops, men at hun ønskede at give dem et redskab, de kunne bruge mere aktivt i deres hverdagsliv mellem yoga klasserne. Det redskab har hun fundet med Big Mind.

Yoga og Big Mind fungerer enormt godt sammen, da yogastillingerne giver stemme til kroppens visdom. Gennem vores yogapraksis lærer vi at lytte til kroppens visdom og lytte til hofterne, knæene eller nakken. Big Mind giver vores indre verden, alle dele og aspekter af os en stemme og dermed lærer du at håndtere dit forhold til dig selv, andre mennesker og livets udfordringer generelt. Du lærer at styrke dine egne ressourcer, at stole på dig selv.

Jeg har prøvet Big Mind flere gange med Birgitte og hver gang bliver jeg positivt overrasket over, hvor dygtigt hun formår at vise mig denne genvej til noget dybt ind mig selv, hvor jeg i glimt af erkendelse genkender min egen visdom. Jeg mærker hvordan jeg med Big Mind teknikken tillader noget i mig at vågne. Det skaber en bevidsthed omkring aspekter i mig, som normalt ikke virker tilgængelige.

Birgitte forklarer, at Big Mind ikke er selvudvikling, men selverkendelse. Det er en måde at afdække din egen dybeste natur. At turde spørge ind:”Hvad er det egentlig der foregår lige nu” eller ”hvem er jeg i grunden” ?

Vil du vide mere om hvad der foregår, så afholder Birgitte Gorm Hansen en introduktions workshop til Big Mind processen den 14. oktober.

Læs mere om skribent og yogaterapeut Gitte Lindgaard:

 

<span class="clerk" data-template="@blog-popular" ></span>